- Najnowsze wpisy
- 0 polubień
- 771 odwiedzin
- 0 komentarzy
Oczyszczać organizm można przez cały rok. Mimo, że najczęściej za odtruwanie o lepszą formę bierzemy się na wiosnę lub lato to jednak nigdy nie jest za późno. Odpowiednia dieta odtruwająca pozwala nam nie tylko pozbyć się toksyn ale uzupełnić naszą codzienną dietę o potrzebne składniki aby dodatkowo odżywić organizm i dostarczyć mu jeszcze więcej witamin.
Poniżej przedstawiamy 10 produktów, które tak na prawdę znamy bardzo dobrze i często goszczą w naszej kuchni. Czy znasz i lubisz je wszystkie?
Jabłka
Zawierają witaminę C i kwercetynę, składniki przeciwutleniające, które skutecznie obniżają poziom tłuszczu i cholesterolu. Pektyna - jako składnik owoców cytrusowych, buraków i jagód - wiąże w jelitach metale ciężkie (m.in. ołów czy rtęć) i pobudza ich wydalanie. To właśnie dzięki niej pozbywamy się dodatków do żywności jak np. tartrazyny, która wywołuje nadpobudliwość, migrenę i astmę u dzieci.
Awokado
Zawiera glutation (przeciwutleniacz) zwalczający wolne rodniki. Łączy się z toksynami rozpuszczalnymi w tłuszczach, z alkoholem, co powoduje, że stają się rozpuszczalne w wodzie. Poziom ten substancji spada wraz z wiekiem (dlatego też starsze osoby o wiele mocniej odczuwają kaca).
Karczochy
Pobudzają wytwarzanie żółci, która m.in. przenosi toksyny do jelit, skąd mają zostać wydalone. Karczochy zawierają substancje przeciwutleniające. Badania wykazały, że wyciąg z karczocha znacznie łagodzi uszkodzenia wątroby spowodowane przez wolne rodniki.
Buraki
Oczyszczają krew, filtrują zanieczyszczenia z wody oraz wchłaniają toksyczne metale. Buraki zawierają metioninę, która obniża cholesterol i oczyszcza organizm z naturalnych, zbędnych produktów przemiany materii. Betanina przyspiesza rozkładanie kwasów tłuszczowych w wątrobie, co ją odciąża oraz pozwala walczyć z groźniejszymi toksynami.
Warzywa kapustne
Są to warzywa takie jak: kapusta, jarmuż, brukselka, szpinak i kalafior mające silne działanie oczyszczające. Badania wykazały, że brukselka powstrzymuje afiatoksyny, toksyczną pleśń wywołującą raka wątroby. Warzywa kapustne neutralizują także nitrozoaminy obecne w dymie papierosowym. Zawierają również glukozynolany pobudzające wątrobę do wytwarzania niezbędnych enzymów.
Czosnek
Zawiera w składzie allicynę, która powstaje podczas miażdżenia czosnku, natomiast w organizmie człowieka przekształca się w związek siarki. Toksyczne substancje takie jak rtęć, niektóre dodatki do żywności i chemiczne odpowiedniki estrogenu łączą się z siarką dzięki czemu organizm może wydalić je wszystkie naraz. Dodatkowo siarka pomaga utrzymać zasadowość w organizmie, co ułatwia rzucenie palenia.
Kiwi
Źródło witaminy C jak również silny przeciwutleniacz. Badania wykazały, że u osób, które spożywają dziennie 500mg witaminy C, poziom glutationu wzrósł o 50% w zaledwie dwa tygodnie.
Śliwki
Idealny środek oczyszczający, który dostarcza dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody. Śliwki zawierają kwas tartarowy, naturalny środek przeczyszczający oraz izatynę dihydrofenylową wywołującą skurcze jelit. Oba składniki skracają czas zatrzymywania kału w jelitach, co ogranicza ryzyko ponownej absorbcji toksyn.
Wodorosty
Wiążą się w organizmie z odpadami radioaktywnymi, które są obecne w żywności uprawianej w miejscach skażenia wody lub gleby. Wodorosty zawierają dużą ilość minerałów takich jak: żelazo, jod, wapń, magnez oraz kwas alginowy. Organizm nie otrzymujący składników mineralnych z pokarmu, pobiera je z metali ciężkich. Kwasy alginowe w wodorostach wiążą się z metalami ciężkimi, co ułatwia ich wydalanie.
Rukiew wodna
Zwiększa zawartość enzymów oczyszczających w organizmie oraz oddziałuje bezpośrednio na niektóre toksyny. Jedzenie rukwi wodnej powoduje wydalanie w moczu większej ilości substancji rakotwórczych. Rukiew wodna zawiera chlorofil, który wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, pobudzając krążenie.
Które z powyższych produktów lubisz najbardziej?
Źródło: Detoks. Jak oczyścić organizm. 14 skutecznych strategii - Helen Foster.
Inne wpisy
Komentarze (0)